

Republic of the Philippines

Department of Education

REGION IV- A CALABARZON CITY SCHOOLS DIVISION OF THE CITY OF TAYABAS

20 November 2024

DIVISION MEMORANDUM No. **796** s. 2024

DIVISION ROLLOUT TRAINING OF EARLY LANGUAGE, LITERACY AND NUMERACY FOCUSING ON THE SCIENCE OF READING

To: Assistant Schools Division Superintendent Chief Education Supervisors Heads, Public Elementary and Secondary Schools Heads, Unit/Section All Others Concerned

1. Relative to the efforts to intensify the implementation of MATATAG Curriculum specifically to address diverse learning needs, emphasizing inclusivity through various instructional techniques in language and literacy teaching and in line with SDO Tayabas' **Program TayaBasa**, this Office through the Curriculum Implementation Division, announces the conduct of the **Division Rollout Training of Early Language, Literacy and Numeracy Focusing on the Science of Reading (SoR)** at **M.I. Sevilla's Resort, Brgy. Domoit, Lucena City** on **December 9-12, 2024**.

2. This activity aims to:

a. upskill school heads and ELLN/ Reading Coordinators/ Teachers" capacity to use a knowledge-based pedagogy to become effective reading planners;

b. enhance participants' capacity to provide technical assistance to the K to 3 teachers focusing on the Big 6 of Reading; and

c. promote and sustain a culture of reading in schools, and even in the communities.

3. Participants in this activity are Elementary School Heads, select ELLN/ Reading Coordinators/ Teachers and select SDO Personnel.

4. The division technical working group and the participants shall adhere to the minimum health and safety protocols implemented by the Department of Health (DOH).

5. Enclosed are the Division Technical Working Group, List of Participants, and Program Matrix.

6. A registration fee of **Php 600.00 per day (Php 2,400.00 for 4 days)** per school participant shall be collected, chargeable against local funds/School MOOE to cover meals. Likewise, expenses of SDO Personnel shall be charged to Division MOOE/ ELLN SARO, subject to usual government accounting and rules and regulations. However, travel expenses of participants shall be charged against





DIVISION MEMORANDUM No. **796** s. 2024

available local funds/ School MOOE subject to usual accounting and auditing procedures.

7. Members of the Division Technical Working Group (DTWG) and Resource Speakers shall attend the Day 0 on **December 6**, 2024 at **Wakas Elementary School**.

8. For questions and clarifications, you may contact **Luzviminda Cynthia Richelle F. Quintero**, ELLN Focal Person via email at <u>huzvimindacynthiarichelle.quintero@deped.gov.ph</u> or call tel. no. **(042) 785 – 9615 local 107**.

9. Immediate and widest dissemination of this Memorandum is desired.

CELEDONIO E. BALDERAS JR. Schools Division Superintendent

Encl: As stated Reference: Matatag Agenda RM. No. 477, s. 2023 To be indicated in the <u>Perpetual Index</u> under the following subjects:

> EARLY LANGUAGE, LITERACY AND NUMERACY (ELLN) SCIENCE OF READING (SoR)

CID – division rollout training of early language, literacy and numeracy focusing on the science of reading CID3E3TT-001316/November 20, 2024





DIVISION MEMORANDUM No. **796** s. 2024

Enclosure 1

EXECUTIVE COMMITTEE

	NAME	M	F	POSITION
1	Celedonio B. Balderas Jr.	\checkmark		Schools Division Superintendent
2	Herbert D. Perez	\checkmark	Assistant Schools Division Superintendent	
3	Edwin R. Rodriguez	\checkmark	Program Manager/ Chief Education Supervisor – C	

DIVISION TECHNICAL WORKING GROUP

	DTWG	NAME	M	F	POSITION
1	Learning Manager	Luzviminda Cynthia Richelle F. Quintero		\checkmark	EPS
2	Logistics Officer	Regicelle D. Cabaysa		1	OIC – SEPS- Planning & Research
3	ICT/ Video/Photo	Jerome A. Javin	\checkmark		Data Analyst
4	Documenter/	La Trisha R. Dalit		\checkmark	EPS II
5	Secretariat	Adrian R. Aguirre	\checkmark		Admin Aide – VI
6		John Frederick Mendoza	\checkmark		Data Analyst
7	M & E Coordinator	Montano L. Agudilla Jr.	\checkmark		SEPS
8	Medical Staff	Aleli Padillo	\checkmark		Nurse
	Day 1 & 2	Mariles F. Contreras		1	Nurse
9	Medical Staff	Lailani T. Omlas		\checkmark	Nurse
-	Day 1 & 2	Cris John Supetran	\checkmark		Doctor

RESOURCE SPEAKERS

NO.	NAME (First Name, MI, Surname)	M	F	POSITION
1.	Dr. Joy B. Go		\checkmark	School Principal IV
2.	Cherry G. Hugo		\checkmark	School Principal II
3.	Ingrid A. Palad		\checkmark	School Principal II
4.	Waldymar E. Pasacsac	\checkmark		School Principal II
5.	Teresa E. Andaya		\checkmark	School Principal I
6.	Michael M. Safred	\checkmark		School Principal I
7.	Aldwin V. Capistrano	1		Head Teacher III
8.	Girlie G. Abaricia		\checkmark	Head Teacher III
9.	Lorynel C. De Sagun		\checkmark	Head Teacher III
10.	Baby Lyn T. Olandes		\checkmark	Head Teacher III
11.	Luzviminda Cynthia Richelle F. Quintero		\checkmark	Education Program Supervisor



LIST OF PARTICIPANTS

SDO PERSONNEL

NO.	NAME	M	F	POSITION	
1.	Mikael Sandino T. Andrey	\checkmark		Education Program Supervisor	
2.	Joseph Jay U. Aureada	\checkmark		Education Program Supervisor	
3.	Christian J. Bables	\checkmark		Education Program Supervisor	
4.	Jerome A. Chavez	\checkmark		Education Program Supervisor	
5.	Mildred Z. Galleno		\checkmark	Education Program Supervisor	
6.	Louie L. Fulledo	\checkmark		Education Program Supervisor	
7.	Sherwin C. Quesea	\checkmark		Education Program Supervisor	
8.	Generosa F. Zubieta		\checkmark	Education Program Supervisor	
9.	Teofila A. Ocumin	~		Senior Education Program Specialist - ALS	
10.	Edna E. Eclavea		\checkmark	Division Librarian	
11.	Ermelo A. Escobiñas	\checkmark		Project Development Officer	

SCHOOL HEADS

NO.	SCHOOL	NAME (First Name, MI, Surname)	M	F	POSITION
1.	Alsam IS	Larvin O. Labrada	\checkmark		Head Teacher III
2.	Busal IS	Johncent Roy C. Tibordo	\checkmark		Teacher-In-Charge
3.	East Palale ES	Elpidia C. Palayan		\checkmark	Principal II
4.	Eugenio Francia IS	Luz A. Pacaigue		\checkmark	Head Teacher III
5.	FELES	Dennis O. Labita	\checkmark		Principal II
6.	Ipilan-Alitao ES	Alona C. Crisanto		\checkmark	Principal III
7.	Katigan- Alupay ES	Akeem Aron P. Valdeavilla	\checkmark		Teacher-In-Charge
8.	Lakawan ES	Alita C. Rodriguez		\checkmark	Principal I
9.	Lalo ES	Julieta M. Labita		\checkmark	Head Teacher III
10.	Masin ES	Arlene D. Pagana		\checkmark	Teacher-In-Charge
11.	Mate IS	Evelyn R. Palambiano	•	\checkmark	Teacher-In-Charge
12.	Mayuwi CS	Jeffrey G. Dimailig	\checkmark		Teacher-In-Charge
13.	Pandakake IS	Adrian D. Maaño	\checkmark		Head Teacher III
14.	Potol ES	Roderick O. Hugo	\checkmark		Principal I
15.	South Palale ES	Corazon M. Oabel		1	Principal I
16.	TECS	Ronan R. Ranillo	\checkmark		Principal II
17.	Talolong IS	Montano L. Agudilla Jr.	\checkmark		School Head in Charge





DIVISION MEMORANDUM No. **796** s. 2024

18.	TWCS I	Lea A. Cosico	\checkmark		Principal I
19.	TWCS II	Honesto P. Caagbay, Jr.	1		Principal I
20.	TWCS III	Natalia A. Andaya		\checkmark	Principal I
21.	TWCS IV	Rowena O. Sabiduria		\checkmark	Principal I
22.	Valencia ES	Adrian N. Naynes	1		Head Teacher I
23.	WPES	Wenefredo B. Baylongo	1		Principal I

TEACHER PARTICIPANTS

NO.					
	SCHOOL	NAME	M	F	POSITION
1	Alsam Integrated School	John Menard R. Lavadia	\checkmark		Teacher II
2	Busal Integrated School	Sheryl C. Dela Puerta		\checkmark	Teacher II
3	Dapdap Integrated School	Emily Camil C. Flores		\checkmark	Teacher II
4		Haizel P. Reyes		\checkmark	Teacher III
5	Domoit Elementary School	Imelda M. Zarsadias		\checkmark	Teacher II
6	East Palale Elementary School	Aiza R. Pacaigue		\checkmark	Teacher III
7	Eugenio Francia Integrated School	Lyra R. Nanez		\checkmark	Teacher III
8	Froilan E. Lopez Elementary School	Perlita C. Dequina		\checkmark	Teacher II
9		Novelyn C. Caponpon		\checkmark	Teacher II
10	Gibanga Elementary School	Tessa Kristina J. Torio		\checkmark	Teacher I
11	Ilasan Integrated School	Jossie O. Caagbay		\checkmark	Teacher III
12		Ressette J. Cabriga		\checkmark	Teacher I
13	Ipilan-Alitao Elementary School	Norena A. Bajar		\checkmark	Teacher III
14		Analiza C. Vitto		\checkmark	Teacher II
15	Kalumpang Elementary School	Clarissa S. Lames		\checkmark	Teacher III
16		Arianne A. Pabelonia		\checkmark	Teacher II
17	Katigan-Alupay Elementary School	Maricel L. De Rama		\checkmark	Teacher I
18	Lakawan Elementary School	Glenda A. Capistrano		\checkmark	Master Teacher
19	Lalo Elementary School	Jay Mark Pabelonia		\checkmark	Teacher III
20	Lawigue Elementary School	Jessamae M. Cabriga		\checkmark	Teacher I
21	Malao-a/Calantas Elementary School	Mariel Comia		\checkmark	Teacher III
22	Masin Elementary School	Christelle R. Catan		\checkmark	Teacher II
23	Mate Integrated School	Rachel A. Sogabo		\checkmark	Teacher I





DIVISION MEMORANDUM No. **796** s. 2024

24	Mayuwi Integrated		1		
	School	Dexter C. Maaliw			Teacher I
25	North Palale Elementary School	Myrah T. Cabuyao		\checkmark	Teacher III
26	Pandakake Integrated	Myran 1. Cabuyao		1	i cacilei ili
20	School	Sariah Letz E. Ambas		V	Teacher I
27	Potol Elementary			\checkmark	Master
20	School	Marie Grace R. Tiosan			Teacher
28	South Palale Elementary School	Rechelle T. Cabriga		\checkmark	Teacher III
29	Talolong Integrated School	John Renyl Oabel	1		Teacher I
30	Tayabas East Central School	Eunice R. Ropa		\checkmark	Teacher III
31		Mary Ann N. Umbrete		\checkmark	Teacher II
32	Tayabas West CS I	Rossana J. Bobis		\checkmark	Teacher I
33		Mary Joyce B. Jorge		\checkmark	Teacher II
34	Tayabas West CS II	Babette R. Tejada		\checkmark	Teacher II
35	Tayabas West CS III	Liezl J. Orilla		\checkmark	Teacher II
36		Jobelle R. Jardin		\checkmark	Teacher II
37	Tayabas West CS IV	Glades B. Etcubañas		\checkmark	Teacher II
38	Valencia Elementary School	Ma. Magdalena I. Nañez		1	Teacher I
39	Wakas Elementary School	Chesette O. Pagana		\checkmark	Master Teacher
40	West Palale Elementary School	Juy Anne C. Reyes		~	Teacher I
41		Myla C. Ramiro		\checkmark	Teacher I
42	ALS Elementary	Leslee Diana V. Edrad		\checkmark	Teacher I







Enclosure 2

PROGRAM MATRIX

Day 1			
Time	Duration	Session	Resource Person
7:45 - 8:00	15 min	Arrival and Registration	PMT
8:00 - 9:00	1 h	Opening Program	PMT
9:00 - 9:30	30 min	Pre-Test	PMT
9:30 - 9:45	15 min	Levelling of Expectations	PMT
9:45 - 10:00	15 min	Health Break	
10:00 - 12:00	2 h	Session 1 The Nature of Reading	Luzviminda Cynthia Richelle F. Quintero EPS-English/ELLN
12:00 - 12:45	45 min	Lunch Break	
12:45: - 2:45	2 h	Session 2 The Science of Reading	Joy B. Go Principal IV
2:45 - 3:00	15 min	Health Break	
3:00 - 5:00	2 h	Session 3 Oral Language Development	Lorynel C. De Sagun Head Teacher III
5:00 -5:15	15 min	Wrap Up	Class Managers
Day 2			
7:45 - 8:00	15 min	Arrival and Registration	PMT
8:00 - 8:15	15 min	Management of Learning	PMT
8:15 - 10:15	2 h	Session 4 Phonological/ Phonemic Awareness	Ingrid A. Palad Principal II
10:15 - 10:30	15 min	Health Break	
10:30 - 11:30	1 h	Session 5 Fluency	Girlie G. Abaricia Head Teacher III
11:30 - 1:00	1 h 30 min	Lunch Break	
1:00 - 2:00	1 h	Session 5 Continuation	Girlie G. Abaricia Head Teacher III
2:00 - 3:00	1 h	Session 6 Phonics Instruction	Teresa E. Andaya Principal II
3: 00 - 3:15	15 min	Health Break	
3:15 - 4:15	1 h	Session 6 Continuation	Teresa E. Andaya Principal II
4:15 - 4:30	15 min	Wrap Up	Class Managers
Day 3			
7:45 - 8:00	15 min	Arrival and Registration	PMT
8:00 - 8:15	15 min	Management of Learning	PMT
8:15 - 10:15	2 h	Session 7 Vocabulary Development	Aldwin V. Capistrand Head Teacher III





DIVISION MEMORANDUM No. <u>796</u> s. 2024

10:15 - 10:30	15 min	Health Break	
10:30 - 11:30	1 h	Session 8	Waldymar E.
		Reading Comprehension	Pasacsac
			Principal II
11:30 - 1:00	1 h 30 min	Lunch Break	
1:00 - 2:00	1 h	Session 8 Continuation	Waldymar E.
			Pasacsac
			Principal II
2:00 - 3:00	1 h	Session 9	Baylyn T. Olandes
		The Language Transition	Head Teacher III
		Process	
3: 00 - 3:15	15 min	Lunch Break	
3:15 - 4:15	1 h	Session 9 Continuation	Baby Lyn Olandes
			Head Teacher III
4:15 - 4:30	15 min	Wrap Up	Class Managers
Day 4			
7:45 - 8:00	15 min	Arrival and Registration	PMT
8:00 - 8:15	15 min	Management of Learning	PMT
8:15 - 10:15	2 h	Session 10 A	Michael M. Safred
		Instructional leaders in	Principal
		Learning Partnership	
		through Effective	
		Mentoring	
10:15 - 10:30	15 min	Health Break	
10:30 - 12:00	1 h 30 min	Session 10 B	Michael M. Safred
		Teacher as Learning	Principal
		Partner	
12:00 - 1:00	1 h	Lunch Break	
1:00 - 3:00	2 h	Session 11	Cherry G. Hugo
		Planning the School	Principal II
		Learning Action Cell	
3:00 - 3:15	15 min	Wrap Up	Class Managers
3:15 - 3:30	15 min	Posttest	PMT
3:30-4:00	15 min	Health Break	
4:00- 4:30	30 min	Closing Program	PMT



